Babka stracciatella w polewie czekoladowej

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

babka z wiórkami czekoladowymi i dodatkowo w czekoladzie

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka tortowa - 150 g
    mąka krupczatka - 50 g
    proszek do pieczenie 2,5 łyżeczki
    sól - 1 szczypta
    budyń śmietankowy - 2 op
    margaryna - 200 g
    cukier - 1 szkl
    jajka - 7 szt
    olej - 50 ml
    wiórki czekoladowe - 80 g
    gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka stracciatella w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas.
    Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy.
    Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut.
    Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia.
    Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Jajka Olej Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować