Bardzo smaczne , proste w przygotowaniu , ponadczasowe ciasto :) Doskonałe na deser w gronie znajomych czy rodziny . Od święta i na każdy inny dzień :)))
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek - u mnie wiejskie
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
2 krople aromatu cytrynowego
1 szczypta soli
Polewa :
100 g czekolady mlecznej
4 łyżki mleka 3,2 %
Dodatkowo :
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 40 cm .
Cytrynowe olejowe ciasto w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka , cukier , sól miksuję na puszystą masę- aż stanie się kremowa , dodaję olej , miksuję chwilę , zmniejszam prędkość miksera , dodaję zmieszane mąki proszkiem do pieczenia , aromat , skórkę i sok z cytryny , miksuję do połączenia składników .
2.Ciasto przekładam do blaszki , piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni , wyjmuję z blaszki , studzę :)
3.Mleko podgrzewam z połamaną czekoladą ciągle mieszając . Polewam ciasto , pozostawiam do zastudzenia .
Komentarze