Cytrynowe olejowe ciasto w polewie czekoladowej

4.57 (7 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , proste w przygotowaniu , ponadczasowe ciasto :) Doskonałe na deser w gronie znajomych czy rodziny . Od święta i na każdy inny dzień :)))

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek - u mnie wiejskie
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 krople aromatu cytrynowego
    1 szczypta soli
    Polewa :
    100 g czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka 3,2 %
    Dodatkowo :
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 40 cm .
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cytrynowe olejowe ciasto w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka , cukier , sól miksuję na puszystą masę- aż stanie się kremowa , dodaję olej , miksuję chwilę , zmniejszam prędkość miksera , dodaję zmieszane mąki proszkiem do pieczenia , aromat , skórkę i sok z cytryny , miksuję do połączenia składników .
  • 2. Ciasto przekładam do blaszki , piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni , wyjmuję z blaszki , studzę :)
  • Cytrynowe olejowe ciasto w polewie czekoladowej 3. Mleko podgrzewam z połamaną czekoladą ciągle mieszając . Polewam ciasto , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

U mnie szklanka to 300 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować