Pudding ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne jesienne ciasto. Zupełnie inne od tych znanych, ucieranych z kruszonką i owocami, a do tego bardzo łatwe w wykonaniu. Po upieczeniu ma konsystencję delikatnego zapieczonego budyniu w cieście. Uwielbiam jego smak, lekkość i prostotę.
Bardzo delikatny deser, łatwo się kroi i świetnie smakuje !

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g śliwek- drobno pokrojonych i wypestkowanych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 i 1/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
    3 jajka
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki rumu (można pominąć)
    30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

    Dodatkowo (do oprószenia po upieczeniu):
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pudding ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 18x 23 cm natłuścić masłem lub margaryną, a piekarnik nastawić na 200 ºC.
  • 2. W misce umieścić mleko, cukier (1/3 szklanki), jajka, mąkę i rum, a następnie za pomocą miksera ubijać przez 5- 6 minut (na najwyższych obrotach)- dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
  • Pudding ze śliwkami 3. Na dnie natłuszczonej formy wysypać równomiernie śliwki i oprószyć je cynamonem. Na owoce wylać ciasto (ma być rzadkie!). Clafoutis wstawić do nagranego piekarnika i piec przez następne 15 minut, następnie wyjąć je (powinno być ładnie zarumienione), a zmniejszyć temperaturę do 180 ºC .
  • Pudding ze śliwkami 4. Na wierzch ciasta położyć drobne kawałki masła i posypać cukrem (1 łyżka), a następnie włożyć do piekarnika na jeszcze 30 minut.
  • 5. Ciasto wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i podawać ciepłe. Smacznego !

Porady

Śliwki możecie zastąpić innymi owocami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować