Wędzone pstrągi

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzisiaj polecam mój przepis na wędzone pstrągi, które złowili mój mąż z moimi wnuczętami.
Ja myślę że najsmaczniejsza jest ryba wędzona w całości, można również w dzwonkach.
Tak uwędzona rybka jest bardzo smaczna , a mięsko odchodzi od skóry.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pstrągi 2 szt.(razem 2,70 kg,)

    solanka;
    woda zimna 5 litrów,
    cukier 3/4 szkl,
    sól 1/2 kg,
    ziele angielskie 5 ziarenek,
    liście laurowe 3 - 4 szt,
    ząbki czosnku 3,
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przekąski

Wędzone pstrągi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzone pstrągi 1. Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem.
    Myjemy i osuszamy.
    Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.
    Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
    Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.
    Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
    Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.
    W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.

    Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.

    Podajemy z plasterkami cytryny.

Porady

Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub powieszać na sznurkach. Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni. Jak pstrągi są średnie nie za duże to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni. Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor. Dym musi być bardzo ciepły i gęsty przy sprawdzaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrągi

To może cię zainteresować