Wędzone pstrągi

  • wyświetlono: 118 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj polecam mój przepis na wędzone pstrągi, które złowili mój mąż z moimi wnuczętami. Ja myślę że najsmaczniejsza jest ryba wędzona w całości, można również w dzwonkach. Tak uwędzona rybka jest bardzo smaczna , a mięsko odchodzi od skóry.

20160506_142345
  • 4 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

pstrągi 2 szt.(razem 2,70 kg,)

solanka;
woda zimna 5 litrów,
cukier 3/4 szkl,
sól 1/2 kg,
ziele angielskie 5 ziarenek,
liście laurowe 3 - 4 szt,
ząbki czosnku 3,

Sposób przygotowania przepisu:

Wędzone pstrągi

  • Wędzone pstrągi1. Złowione ryby u (mnie pstrągi )patroszymy (pozbawiamy wnętrzności) i usuwamy łuski czyli skrobiemy nożem.
    Myjemy i osuszamy.
    Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.
    Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
    Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.
    Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
    Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.
    W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.

    Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.

    Podajemy z plasterkami cytryny.

Porady

Rybę możemy umieścić w odpowiednich formach do ryb lub powieszać na sznurkach.

Moje pstrągi były duże więc czas wędzenia około 3 godzin w temperaturze 50 -60 stopni.

Jak pstrągi są średnie nie za duże to czas wędzenia 2 godziny w temperaturze 40 - 50 stopni.

Po 40 minutach rybka powinna zacząć zmieniać kolor.

Dym musi być bardzo ciepły i gęsty przy sprawdzaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaczosnekcukierwodaprzyprawysólpstrągi

Komentarze

Podobne przepisy

Terina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Terrina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem...

Świetna imprezowa przystawka lub...

TORTILLA Z SEREM WĘDZONYM I SZYNKĄ

Dodane przez: patunia1987

Tortilla z wędzonym serem i szynką

Pyszna propozycja na kanapkę do...

Bruschetta z łososiem wędzonym i awokado

Dodane przez: Andzia Pichci

Bruschetta z łososiem wędzonym i awokado

To idealny sposób na wykorzystanie...

Faszerowane pomidory

Dodane przez: epelc26

Pomidory faszerowane koperkowym serkiem oraz...

Świetna, prosta, a jednocześnie...

Wytrawne ciastka ryżowe z wędzonym kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: monikaT83

Wytrawne ciastka ryżowe z wędzonym kurczakiem...

Proste a jakie ciekawe. Ciastka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE