Wędzone filety z kurczaka

4.47 (192 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Robię je często, praktycznie przy każdym wędzeniu dzieci uwielbiają kanapki z wędzonym kurczakiem, a także same filety jako przekąskę ....

  • 30 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg filetów z kurczaka
    70g soli kuchennej do przetworów,
    1 litr zimnej wody,
    dodatkowo do parzenia po wędzeniu:
    2 litry wrzątku,
    natka pietruszki pęczek,
    kawałek pora (zielona część)
    1-2 marchewki
    listek laurowy 2szt,
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzone filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól rozpuszczamy w wodzie. Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
    2. Po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 4-5 w przewiewnym miejscu.
    3. Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 40-50 minut w temperaturze 45-50C, Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
    4. Następnie uwędzone filety parzymy. Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki - pęczek - może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora - zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
    Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
    Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
    Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia i wystygnięcia, przechowywać w lodówce.

Porady

filety wędzone olchą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować