Wędzone filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sól rozpuszczamy w wodzie. Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
2. Po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 4-5 w przewiewnym miejscu.
3. Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 40-50 minut w temperaturze 45-50C, Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
4. Następnie uwędzone filety parzymy. Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki - pęczek - może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora - zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia i wystygnięcia, przechowywać w lodówce.
Komentarze