Wędzone filety z kurczaka

4.39 (206 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Robię je często, praktycznie przy każdym wędzeniu dzieci uwielbiają kanapki z wędzonym kurczakiem, a także same filety jako przekąskę ....

  • 30 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg filetów z kurczaka
    70g soli kuchennej do przetworów,
    1 litr zimnej wody,
    dodatkowo do parzenia po wędzeniu:
    2 litry wrzątku,
    natka pietruszki pęczek,
    kawałek pora (zielona część)
    1-2 marchewki
    listek laurowy 2szt,
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.39 (206 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzone filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól rozpuszczamy w wodzie. Filety zalewamy solanką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
    2. Po tym czasie myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem nabijamy na haki lub przewiązujemy sznurkiem i rozwieszamy na kilka godzin 4-5 w przewiewnym miejscu.
    3. Kolejnym etapem jest osuszanie w wędzarce przez 40-50 minut w temperaturze 45-50C, Wędzimy w temperaturze 50 max 60C do uzyskania odpowiedniego koloru.
    4. Następnie uwędzone filety parzymy. Do garnka z wodą ok 2 litrów należy włożyć natkę pietruszki - pęczek - może być duży korzeń pietruszki pokrojony w krążki, kawałek pora - zielona część, można włożyć marchewkę również pokrojoną w krążki, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku,
    Doprowadź wodę do wrzenia. włóż filety, skręć gaz, utrzymuj temperaturę 80C.
    Zakończ parzenie, gdy temperatura w mięsie osiągnie 72C.
    Żeby nasze filety były soczyste należy je wyjąć i włożyć na 5 minut do zimnej wody, później rozwiesić na kilka godzin do osuszenia i wystygnięcia, przechowywać w lodówce.

Porady

filety wędzone olchą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować