Piernik przełożony powidłami,które dodatkowo nasączają blaty oraz pysznym kremem z kaszy manny.Całość wykończona polewą ,chrupiącymi orzechami oraz kandyzowaną skórką.Pyszny i przede wszystkim pulchny.
60 min
Składniki:
Składniki na piernik:
-150 g masła
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki płynnego miodu
-150 g śmietany 12%
-20 g przyprawy do piernika
-1 łyżeczka sody
-475 g mąki
-0,5 szklanki połamanych włoskich orzechów
Masa:
-500 ml mleka
-5 pełnych łyżek kaszy manny
-200 g masła
-140 g cukru
-łyżeczka soku z cytryny
-aromat rumowy do smaku
-1 żółtko
Ponadto:
-250 g powideł śliwkowych
-tłuszcz i bułka tarta do formy
-czekoladowa polewa ,włoskie orzechy i kandyzowana skórka cytronu .
Przekładany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik:
Masło utrzeć na puch.Na przemian dodawać po jednym żółtku,cukier i miód.Miksować do momentu uzyskania jednolitej masy.Następnie dodać śmietanę i przesianą mąkę połączoną z sodą i przyprawą(Masa będzie gęsta).
...Białka ubić na sztywną pianę.Łyżką drewniana połączyć z maślanym ciastem .Dodać również orzechy .
...Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 50-55 minut.(Ciasto wyrośnie, utworzy się górka ,która może popękać)Po ostudzeniu wierzch nierówny trzeba ściąć a ciasto pokroić na 3 równe blaty.
.
2.Masa:Kaszę ugotować na mleku.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
....Masło utrzeć z cukrem.Po łyżce dodawać ostudzoną kaszę,żółtko,sok z cytryny i aromat.
...Krążek ciasta posmarować powidłami ,nałożyć 1/3 masy przykryć drugim krążkiem ,ponownie nałożyć powidła i masę.Czynność tę powtórzyć z ostatnim blatem.
....Wierzch piernika polać polewą lecz nie gorącą.Posypać pokruszonymi orzechami i kandyzowaną skórką..
Komentarze