Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180*C. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
2.Masa:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
3.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
4.Dekorujemy według uznania.
Porady
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
Komentarze