Piernik przekładany

5 (167 ocen)

Aromatyczny piernik przełożony masą rumową , powidłami i oblany mleczną czekoladą - ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    3 jaja
    1/2 kostki margaryny
    1 szkl kwaśnej śmietany
    250 g płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika
    MASA :
    3/4 szkl mleka
    1/3 szkl cukru
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    2 łyżki spirytusu
    kilka kropli aromatu rumowego
    DODATKOWO :
    Powidła
    150g czekolady mlecznej
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę , cukier , jaja , miód utrzeć , dodać śmietanę
  • 2. Mąkę zmieszać z sodą i przyprawą do piernika , dodać do utartej masy , wszystko razem dokładnie wymieszać
  • 3. Formę o wymiarach 10/35 cm , wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
    Piec około 55 minut w 175 *C . Upieczony piernik wystudzić przekroić na 3 części
  • 4. .Masa : mąki , cukier , mleko wymieszać , ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć na puch , ucierając dodawać wystudzony budyń , dokładnie utrzeć , wlać spirytus i aromat
  • 5. Piernik przełożyć masą i powidłami . Czekoladę połamać na mniejsze kawałki , wlać mleko , rozpuścić nad kąpielą wodną . Polać piernik .

Porady

Piernik możemy przełożyć samymi powidłami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować