Przekładaniec chałwowy bez pieczenia -herbatnikowiec z masa budyniowo-chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy tak żeby składniki dobrze się połączyły.
Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyn chałwowy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy masa budyniowo-chałwową , znowu układamy warste herbatników - warstwa budyniowa i tak do wyczerpania sie składników. Wierzch smarujemy masą bydyniowo-chałwową i posypujemy kolorowa posypka cukrową.
Ciasto chowamy do lodówki żeby herbatniki zmiękły, smacznego:)
Komentarze