Przekładaniec chałwowy bez pieczenia -herbatnikowiec z masa budyniowo-chałwową

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

dla wielbicieli chałwy.......proste smaczne i wyjatkowe w smaku... herbatniki przekładane masa budyniowo- chałwową-polecam:)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 opakowania herbatników
    Masa chałwowa :

    - 0,5 litra mleka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - około 300 g pokruszonej chałwy
    - około 200 g miękkiego masła

    oraz
    kolorowa posypka na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia -herbatnikowiec z masa budyniowo-chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy połowę mleka, jajka, obie mąki oraz rozkruszoną chałwę. Mieszamy tak żeby składniki dobrze się połączyły.
    Drugą połowę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyn chałwowy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, którą cienko smarujemy masa budyniowo-chałwową , znowu układamy warste herbatników - warstwa budyniowa i tak do wyczerpania sie składników. Wierzch smarujemy masą bydyniowo-chałwową i posypujemy kolorowa posypka cukrową.
    Ciasto chowamy do lodówki żeby herbatniki zmiękły, smacznego:)

Porady

blacha 25 na 20

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować