Ekspresowy herbatnikowiec z bananami (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto 3 x bardzo: bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 260 g herbatników maślano-kakaowych (30 sztuk)
    250 g sera mascarpone
    330 ml śmietanki 30%
    1 czubata łyżka cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    3 banany
    sok z 1/2 cytryny
    polewa:
    150 g nutelli
    3 łyżki śmietanki 18%
    płatki czekoladowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty Ciasto

Ekspresowy herbatnikowiec z bananami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy, kroimy w grubsze plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser mascarpone ubijamy ze śmietanką 30%, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 2. W foremce o wymiarach 21 x 27 cm układamy połowę herbatników, na herbatniki wykładamy połowę masy śmietankowo-serowej, plastry bananów, resztę masy śmietankowo-serowej i pozostałe herbatniki.
  • 3. Nutellę mieszamy ze śmietanką 18%, lekko podgrzewamy (1 minuta w mikrofalówce przy najniższej mocy), rozprowadzamy na powierzchni ciasta i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Porady

Zamiast płatków czekoladowych do posypania można użyć np. posypki cukrowej lub wiórków kokosowych. Herbatniki można lekko namoczyć w mleku, wówczas czas oczekiwania skróci się do 2-3 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Nutella Herbatniki Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować