Przekładaniec bez pieczenia

4.5 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto jest fantastyczne, to świetny sposób na niedzielny deser.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Masa:
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    duże opakowanie cukru wanilinowego
    200 g masła ( w temperaturze pokojowej)

    herbatniki
    powidło śliwkowe
    migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Przekładaniec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.
  • 2. Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć herbatnikami. Ciastka posmarować cienko powidłami.
  • 5. Odłożyć 3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Znów posmarować je powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.
  • 6. Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru i udekorować ciasto.
  • 7. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować