Przekładaniec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.
2.Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
3.Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając do uzyskania gładkiej masy.
4.Blachę o wymiarach około 30x25cm wyłożyć herbatnikami. Ciastka posmarować cienko powidłami.
5.Odłożyć 3 łyżki masy. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Znów posmarować je powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.
6.Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru i udekorować ciasto.
7.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.
Komentarze