Herbatnikowiec

4.5 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

prosty deser z jabłkami i serkiem mascarpone

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (8 porcji)
    4 opakowania herbatników typu Petit
    200 g serka mascarpone
    100 ml śmietany 30%
    2 duże kwaśne jabłka
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru
    cynamon
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Herbatnikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy.
    Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku).
    Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik.
    Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
    Odstawiamy do lodówki.
    Herbatniki nabiorą wilgoci z masy i zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jabłka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować