PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO

  • wyświetlono: 1362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Przekąski imprezowe na ciepło to jedne z najbardziej lubionych mini posiłków. Są smaczne i zadowalają nie jednego łasucha, polecam.

Mariola123
  • 10 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI :

paluszki krabowe ;

1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych, surimi

1 jajko + bułka tarta

olej do smażenia

ślimaczki francuskie ;

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g pieczarek

1 mała cebula

1/2 część czerwonej papryki

sól, pieprz, oregano do smaku

150 g sera żółtego tartego

koszyczki z tortilli ;

4 - 5 placków tortilla
1 pierś z kurczaka
1 mała puszka kukurydzy
1 mała czerwona papryka
1 mała cebula
sól, pieprz ( dowolna przyprawa do kurczaka )
1 jajko
1 łyżka majonezu
2 łyżki ketchupu
trochę tartego sera żółtego
natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO

  • przekaski1. PRZYGOTOWANIE :

    Paluszki krabowe - paluszki należy odmrozić. Następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Paluszki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz, przecinamy na pół i układamy na paterze.
    Ślimaczki francuskie - pieczarki szatkujemy, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju z przyprawami ( sól, pieprz i oregano ), do momentu aż płyny całkowicie odparują. Farsz odkładamy na talerz i studzimy.
    Ślimaczki z ciasta - Ciasto francuskie rozwijamy, rozkładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kroimy na 2-3 cm kawałki i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku, góra dół, temperatura 180-190 % C, około 15 minut.
    Koszyczki z tortilli - Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
    Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu ich.
    Kółka wciskamy w metalowe foremki do mufinek. Nakładamy do każdej po dużej łyżce farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C.
    Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremek.
    Na paterę wyłożoną zielonymi liśćmi układamy ślimaczki, na środek paluszki i dowolny sos oraz z boku koszyczki. Podajemy od razu.
    Przekąski są pyszne na ciepło i zimno, polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiTortillapierś z kurczakapaluszki surim
 

Komentarze

Podobne przepisy

Koreczki imprezowe z mięsem mielonym

Dodane przez: kada

Koreczki imprezowe z mięsem mielonym

Świetna przekąska na imprezę domową.

Serowe przekąski

Dodane przez: mysza75

Serowe przekąski

Szybkie, proste z zarazem pyszne...

IMPREZOWE ZAWIJASKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MOZZARELLĄ

Dodane przez: magdzia44448

IMPREZOWE ZAWIJASKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO...

Szybkie w przygotowaniu, nawet...

Daktylowe fit przekąski

Dodane przez: LenaGotuje

Daktylowe fit przekąski

Szybkie i łatwe "kulki mocy", w...

Koreczki imprezowe

Dodane przez: Joanna Kryla

Koreczki imprezowe

Ekspresowa przekąska na domowe...

Przekąski z tortilli

Dodane przez: Kasia Pichci

Przekąski z tortilli

Szybka przekąska dla niespodziewanych...