Imprezowe tortille na zimno

  • wyświetlono: 963 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Taka tortilla przygotowana na zimno jest doskonałym poczęstunkiem na imprezie. Tak przygotowana i przekrojona na połowę tortilla nie wymaga podgrzewania,bo doskonale smakuje na zimno i można ją zjeść w każdej chwili.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 opakowanie tortilli
2 filety drobiowe
przyprawa gyros
sól i pieprz,
olej do smażenia.

Sałatka:
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony,
1 papryka czerwona
1 papryka żółta,
sałata lodowa,
cebula czerwona,
sos sałatkowy grecki
mała puszka kukurydzy.

sos czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny GRECKI,
3 łyżki majonezu,
5 ząbków czosnki,
sól do smaku,
pieprz (szczypta),
duża szczypta cukru,
1 łyżka soku z cytryny.

Serek kanapkowy -ziołowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Imprezowe tortille na zimno

  • 1. Sos czosnkowy:
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
    Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Najlepiej sos przygotować dzień przed podaniem.
  • tortilla2. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Odstawić na pół godziny aby mięso nabrało smaku. Smażymy na oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu studzimy.
    Sałatę lodową pokrój na większe paski, pomidorki na połówki, ogórka na półplasterki, a cebulę na plasterki. Wszystko włóż do miski i lekko wymieszaj z sosem sałatkowym wymieszanym z olejem i wodą.
    Na rozgrzanej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli po 30 sekund z obu stron. Po podgrzaniu wyłóż na deskę.
    Tortillę smarujemy serkiem typu twarożek ziołowy. Następnie na środku układamy przygotowaną sałatkę i polewamy sosem czosnkowym.
    Zwiń tortillę jak np. krokiet. Najpierw prawy i lewy bok, a następnie kolejny bok zwiń ciasno ku górze. Tortillę przekrawamy na pół pod skosem, wbijamy wykałaczkę i układamy pionowo na półmisku tak aby sos am nie wyciekał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KurczakprzystawkaTortillakarnawałimprezasylwesterwrapprzeskąski na imprezę

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno

Dodane przez: Stare Gary

Rolada drobiowo-wieprzowa na zimno

Przepis wypatrzyłam u Danusi na...

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Klopsiki na zimno w zalewie pomidorowej

Takie klopsiki podane na zimno...

image-24gju5e

Dodane przez: Joanna Kryla

Kurczak na zimno

Znudziły mi się już sklepowe wędliny,...

imprezowe przekąski

Dodane przez: magdzia44448

Imprezowe przekąski

Pizzerinkowe przekąski na cieście...

Szynka w galarecie na zimno

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Świąteczna szynka w galarecie na zimno

Wspaniała i smaczna propozycja...

Mini tortille

Dodane przez: MonikaW

Mini tortille

Mini tortille to idealna przystawka...