Taka tortilla przygotowana na zimno jest doskonałym poczęstunkiem na imprezie. Tak przygotowana i przekrojona na połowę tortilla nie wymaga podgrzewania,bo doskonale smakuje na zimno i można ją zjeść w każdej chwili.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie tortilli
2 filety drobiowe
przyprawa gyros
sól i pieprz,
olej do smażenia.
Imprezowe tortille na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos czosnkowy:
Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
Najlepiej sos przygotować dzień przed podaniem.
2.Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Odstawić na pół godziny aby mięso nabrało smaku. Smażymy na oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu studzimy.
Sałatę lodową pokrój na większe paski, pomidorki na połówki, ogórka na półplasterki, a cebulę na plasterki. Wszystko włóż do miski i lekko wymieszaj z sosem sałatkowym wymieszanym z olejem i wodą.
Na rozgrzanej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli po 30 sekund z obu stron. Po podgrzaniu wyłóż na deskę.
Tortillę smarujemy serkiem typu twarożek ziołowy. Następnie na środku układamy przygotowaną sałatkę i polewamy sosem czosnkowym.
Zwiń tortillę jak np. krokiet. Najpierw prawy i lewy bok, a następnie kolejny bok zwiń ciasno ku górze. Tortillę przekrawamy na pół pod skosem, wbijamy wykałaczkę i układamy pionowo na półmisku tak aby sos am nie wyciekał.
Komentarze