Imprezowe tortille na zimno

5 (168 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taka tortilla przygotowana na zimno jest doskonałym poczęstunkiem na imprezie. Tak przygotowana i przekrojona na połowę tortilla nie wymaga podgrzewania,bo doskonale smakuje na zimno i można ją zjeść w każdej chwili.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli
    2 filety drobiowe
    przyprawa gyros
    sól i pieprz,
    olej do smażenia.

    Sałatka:
    pomidorki koktajlowe
    ogórek zielony,
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta,
    sałata lodowa,
    cebula czerwona,
    sos sałatkowy grecki
    mała puszka kukurydzy.

    sos czosnkowy:
    1 duży jogurt naturalny GRECKI,
    3 łyżki majonezu,
    5 ząbków czosnki,
    sól do smaku,
    pieprz (szczypta),
    duża szczypta cukru,
    1 łyżka soku z cytryny.

    Serek kanapkowy -ziołowy.
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Imprezowe tortille na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos czosnkowy:
    Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
    Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Najlepiej sos przygotować dzień przed podaniem.
  • tortilla 2. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa i wymieszać. Odstawić na pół godziny aby mięso nabrało smaku. Smażymy na oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu studzimy.
    Sałatę lodową pokrój na większe paski, pomidorki na połówki, ogórka na półplasterki, a cebulę na plasterki. Wszystko włóż do miski i lekko wymieszaj z sosem sałatkowym wymieszanym z olejem i wodą.
    Na rozgrzanej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli po 30 sekund z obu stron. Po podgrzaniu wyłóż na deskę.
    Tortillę smarujemy serkiem typu twarożek ziołowy. Następnie na środku układamy przygotowaną sałatkę i polewamy sosem czosnkowym.
    Zwiń tortillę jak np. krokiet. Najpierw prawy i lewy bok, a następnie kolejny bok zwiń ciasno ku górze. Tortillę przekrawamy na pół pod skosem, wbijamy wykałaczkę i układamy pionowo na półmisku tak aby sos am nie wyciekał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować