Przekąska z faszerowanej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii odkrawamy końce przekrawamy na pół.
Wydrążamy środki za pomocą małego nożyka i łyżeczki.
2.Miąższ kroimy drobno.
Pieczarki i cebulę obieramy , kroimy w małą kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło , wkładamy miąższ z cukinii , pieczarki oraz cebulę.
Smażymy składniki na rumiano , doprawiamy.
Wyłączamy gaz , dodajemy ser żółty , mieszamy.
3.Do wydrążonych cukinii nakładamy ścisło farsz.
Patelnię grillową rozgrzewamy ( ew. zwykłą) grillujemy cukinię z każdej strony do miękkości. ( dzięki dużej ilości sera żółtego farsz ładnie przyklei się do cukinii i nie będzie wypadał nawet po ostygnięciu)
4.Usmażone/grillowane cukinie zdejmujemy z patelni , kroimy w plastry ok 1cm.
Podajemy same lub z ulubionym sosem.
Komentarze