Bardzo szybka, łatwa a przede wszystkim podzielna przekąska. Ma tylko jedną wadę - można ją jeść w nieskończoność ;)
30 min
Składniki:
Opakowanie tortilli (8 placków, o średnicy ok. 20 cm)
Ćwiartka kapusty pekińskiej
Szczypiorek
Pół średniej papryki czerwonej
2 opakowania śmietankowego serka do smarowania (np. Almette, Twój Smak)
ok. 400 g polędwicy łososiowej (można zastąpić inną szynką lub łososiem)
Przekąska z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę siekamy jak najdrobniej, a paprykę kroimy w małe, jak najcieńsze paseczki. Szynkę zostawiamy w całych plastrach.
2.Każdy placek smarujemy z jednej strony serkiem.
3.Na posmarowanym placku układamy kolejno: posiekaną kapustę, paprykę, szczypiorek, a następnie kładziemy plastry szynki.
4.Placek zwijamy dosyć ciasno, a następnie kroimy w plastry równej szerokości. Ja kroiłam plastry ok. 1 cm i wyszło mi ok. 60 sztuk przekąsek, nie wliczając brzegów które zjadałam ;)
5.Każdy paseczek, zaraz po ukrojeniu przekłuwamy wykałaczką, aby lepiej się trzymał. Smacznego!
Komentarze