Szybka przekąska z cukinii - idealna na upalne dni.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1-2 cukinia, około 300-400 g
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
2 -3 czubate łyżki drobno startego Parmezanu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: świeże oregano lub inne zioła
kilka orzechów (dowolnych)
Przekąska z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w cienkie plasterki o grubości około 1 - 2 mm.
Na talerzu rozłożyć pierwszą warstwę cukinii, oprószyć solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą, posypać tartym serem.
Następnie ułożyć kolejną warstwę cukinii, znów oprószyć solą, pieprzem, oliwą i posypać serem, ułożyć w ten sposób resztę cukinii. Można posypać posiekanymi orzechami.
Wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Komentarze