Parowce - przepis podstawowy

4.48 (181 ocen)

Niezawodny. Kluski przygotowane według tego przepisu zawsze wychodzą. Przepis mam od mojej Babci Tereski

Składniki:

  • 20 g drożdży
    2 jajka
    500 g mąki
    szczypta soli
    250 ml mleka letniego
    3 łyżki roztopionego masła
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski na parze Przystawki

Parowce - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z solą i wsyp do miski. Zrób dołek, rozkrusz do niego drożdże, posyp odrobiną cukru i polej 1/3 mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami dodaj jajka wymieszane z pozostałym cukrem, mleko oraz masło. Wyrób ciasto.
  • 3. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 4. Z ciasta odrywaj porcję i formuj kulki. Gotuj na parze 13 min

Porady

Przed formowaniem klusek dobrze jest natłuścić ręce olejem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować