Proziaki

  • wyświetlono: 1405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.

dusia mala
  • 30min

Składniki

500 g mąki
szklanka kefiru lub maślanki
jajko
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto.
    Odstawić na 15 minut.
    Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
    Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
    Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babciproziaki

Komentarze

Podobne przepisy

Proziaki

Dodane przez: Tyna

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

Przepis przekazała mi mama , która...

Proziaki z serem

Dodane przez: Zjem Cię

Proziaki z serem - czyli bułki z patelni

Smaczna propozycja na śniadanie...

PROZIAKI FAJERCUCHY BIESZCZADZKI CHLEBEK DLA BIEDNYCH

Dodane przez: dietetyklublin

Proziaki (Fajercuchy) czyli tzw bieszczadzki...

Wczoraj wróciłam z Bieszczad, zakochałam...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

bulki pszenne

Dodane przez: Ola1984

Bułki pszenne

Domowe bułki pszenne nie mają sobie...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE