Proziaki

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    szklanka kefiru lub maślanki
    jajko
    łyżeczka sody
    pół łyżeczki soli
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kluski

Proziaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto.
    Odstawić na 15 minut.
    Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
    Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
    Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować