Proste lukrowane pierniczki

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w jakimś starym notatniku. Pierniczki są bardzo proste w wykonaniu a ich lukrowanie jest świetną zabawą, nie tylko dla dzieci.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    3 jajka
    250 g cukru
    250 g miodu (u mnie z mlecza)
    300 g margaryny lub masła
    3 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka wody

    Do dekoracji:
    1 białko
    1,5 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki soku z cytryny
    Kolorowe barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Proste lukrowane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną, kakao oraz sodę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i przyprawę do pierników. Miód podgrzewamy. Przestudzony dodajemy do mąki. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz siekamy margarynę lub masło. Całość dokładnie zagniatamy (do uzyskania jednolitej gładkiej masy). Ciasto dzielimy na 3 części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie obsypujemy blat i każdą z części wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 12 minut.
    Dekoracja:
    W misce miksera umieszczamy białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny. Miksujemy stopniowo dodając resztę cukru pudru. Dzielimy w małe kubeczki, dodajemy barwniki.
    Jeżeli wydaje się nam, że lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru.

Porady

Lukier przygotowałam z przepisu Marty Ryżek-Kalkowskiej: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować