Lukrowane pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,cukier puder, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Margarynę i miód rozpuścić w rondlu (na małym ogniu).Odstawić na 10 minut.
2.Do miski wsypać mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia, dodać roztopioną margarynę i miód, jajka, przyprawę do pierników,wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.
3.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm.Foremkami lub ostrym nożem( np. choinkę)wycinać dowolne kształty. Na piernikach można odcisnąć wzór gwiazdek przy pomocy wycinacza (jak na zdjęciu).
4.Blachę wyłożyć pergaminem, układać pierniki zachowując 2 cm odstępy.Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
5.Przygotować lukier : białka roztrzepać widelcem dodać cukrier puder, 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego, ucierać do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i szklista. Pastelowe barwy uzyskać można dodając liker, barwniki spożywcze, sok z jagód, sok malinowy lub sok z buraków.
6.Pierniki dekorować lukrem w różnych kolorach (używając wykałaczki, można tworzyć wzory).
7.Wilgotny lukier można posypać barwionymi wiórkami kokosowymi, (np. zielonymi, różowymi), a także kolorową posypką. Na lukrowanych piernikach można przyklejać kolorowe lentylki, perełki i śnieżynki cukrowe, orzechy włoskie, czekoladowe gwiazdy,kropleki i płatki itp.
Komentarze