Proste kedgeree

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Prosta, bardzo smaczna śniadaniowa potrawka lub propozycja obiadowa z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi.

  • 50 min

Składniki:

  • ½ l bulionu warzywnego,
    150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem),
    150 g krewetek koktajlowych,
    300 g brązowego ryżu,
    1 cebula,
    3 ząbki czosnku,
    5 niedużych jajek,
    sok z ½ cytryny,
    oliwa z oliwek,
    sól,
    pieprz,
    curry,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Proste kedgeree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć.
  • 2. W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby potrawkę jeszcze doprawić i zestawić z ognia.
  • 4. W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki.
    Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek.

Porady

Jeśli chcemy aby potrawka była bardziej wilgotna to nie odparowujemy całości bulionu. Możemy również dodać pod koniec smażenia 2 łyżki masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować