Proste risotto

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Czasami nie ma czasu na długie gotowanie, a to danie idealnie sprawdzi się jako szybki obiad lub ciepła kolacja

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    różne warzywa (użyłam paprykę, cukinię, marchew, groszek i kiełki soczewicy), wszystko pokrojone w paski
    350g ryżu
    1-2 łyżki pasty curry
    1 ½ l gorącego bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Proste risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej w dużej patelni. Dusić cebulę i czosnek przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry i ryż i dusić przez 2-3 minuty.
    Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut lub aż do odparowania, mieszając od czasu do czasu. Dodać warzywa i nadal gotować przez kolejne 5 minut.
    Mieszać, aż ryż będzie miękki ale wilgotny. Doprawić czarnym pieprzem. Podawać natychmiast.

Porady

Zamiast świeżych warzyw można użyć wszelkiego typu mrożonek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować