Biszkopt kawowy:
3 jajka
60 g mąki
30 g ksylitolu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy
Masa truskawkowa:
250 g truskawek
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1,5 kostki czekolady gorzkiej
Blacha 29*33 cm
Prosta rolada kawowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia, przesiać do drugiej miseczki. Dodać kawę i wymieszać. Odstawić na bok. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać ksylitol i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników.
2.W dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować i zostawić do ostygnięcia.
3.Masa:
Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Do naczynia o płaskim dnie ( może być duży rondel) przełożyć 200 g sprawionych truskawek. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale nie zbyt gładko. Cały czas mieszając owoce, cienkim strumieniem wlewać żelatynę.
4.Następnie dodać jogurt grecki i wymieszać do połączenia składników. Biszkopt ostrożnie rozwinąć i rozłożyć masę jogurtowo-truskawkową.
5.Na masę ułożyć plasterki pozostałych truskawek i ściśle zrolować. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Porady
100 gramowy kawałek to 130 kcal,
truskawki można zastąpić malinami lub czerwoną porzeczką, przygotowanie masy taka samo
Komentarze