Pyszne, aromatyczne prawdziwki zawekowane w oliwie z dodatkami to świetna przekąska nie tylko na jesienne wieczory - prosta w wykonaniu i warta skosztowania ;D
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg małych prawdziwków (same kapelusze)
½ szklanki soli
1 szklanka octu z białego wina
Skórka skrojona z 1 cytryny
4-6 suszonych pomidorów
1 łyżka suszonego oregano
1 -2 suszone papryczki chilli
Oliwa z oliwek
Prawdziwki marynowane w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kapelusze kroimy na pół, mniejsze zastawiamy w całości. Osuszone grzyby przekładamy do miski, zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.
Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.
Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby!
Zakręcamy słoiki.
Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego :D
Komentarze