Prawdziwki marynowane w oliwie

4.48 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne prawdziwki zawekowane w oliwie z dodatkami to świetna przekąska nie tylko na jesienne wieczory - prosta w wykonaniu i warta skosztowania ;D

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg małych prawdziwków (same kapelusze)
    ½ szklanki soli
    1 szklanka octu z białego wina
    Skórka skrojona z 1 cytryny
    4-6 suszonych pomidorów
    1 łyżka suszonego oregano
    1 -2 suszone papryczki chilli
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prawdziwki marynowane w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kapelusze kroimy na pół, mniejsze zastawiamy w całości. Osuszone grzyby przekładamy do miski, zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.

    Grzyby przekładamy z miski na ręczniki papierowe, delikatnie wycieramy je z nadmiaru soli i przekładamy do rondelka. Zalewamy je octem i gotujemy 5 minut.

    Grzyby wyjmujemy z octu na ręczni papierowe i zostawiamy na 24 godziny do osuszenia.

    Prawdziwki układamy w wyparzonym słoiku na przemian ze skórką z cytryny, suszonym pomidorem, chilli i oregano – dociskamy i całość zalewamy oliwą. Oliwa musi dokładnie pokrywać grzyby!

    Zakręcamy słoiki.

    Tak przygotowane grzyby przechowujemy w lodówce (do pół roku), smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować