Prawdziwki marynowane w miodzie

4.45 (184 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Grzyby marynowane w zalewie miodowej są bardzo smaczne i aromatyczne, mają fajny delikatny smak, zamiast prawdziwków możemy użyć innych grzybów.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1,5 kilograma prawdziwków

    Zalewa:

    1 szklanka octu

    4 szklanki wody

    2 płaskie łyżeczki soli

    5 łyżek miodu prawdziwego

    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

    3 listki laurowe

    kilka ziaren gorczycy

    Dodatkowo:

    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Prawdziwki marynowane w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilka krotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować