Włoska mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo sosu pomidorowego oraz plasterki szynki. Zjedzona została w mig, a to coś znaczy!
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto :
* 15dag świeżych drożdży
* szklanka letniej wody
* łyżeczka cukru
* szczypta soli
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 szklanki mąki typ 00
Dodatki :
* sos pomidorowy
* szynka
* pomidory
* ser żółty
Pizza prawdziwie włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować bądź rozciągnąć. Przełożyć na blaszkę. Piekarnik rozgrzać na max. U mnie to 250 stopni. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki, posypać żółtym serem. Piec 15-20 minut. Pizzę podawać gorącą. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym.
Komentarze