Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą

3 (1 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Powidła śliwkowe smakują nie tylko na słodko. Idealnie komponują się z serem pleśniowym, gruszką, figą, rukolą.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • śLIWKI, CUKIER, CYNAMON, IMBIR:
    - śliwka węgierka: 2 kilogramy
    - cukier trzcinowy: 150 gramów
    - cynamon mielony: 3 łyżeczki
    - imbir starty: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą 1. Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich pestki.
    Na małym ogniu stawiamy rondel i wsypujemy śliwki.Doprowadzamy powoli do zagotowania, kilkakrotnie w tym czasie mieszając.
    Pozostawiamy na ogniu (ciągle małym) na blisko 2 godziny. Gotujemy je pod przykryciem i co jakiś czas mieszamy.
  • Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą 2. Pod koniec gotowania, gdy już śliwki ściemnieją, dodajemy cukier (jeśli śliwki są wystarczająco słodkie, cukier można całkowicie pominąć lub dać go mniej). Dodajemy cynamon i starty imbir. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na desce przykrytej kuchennym ręcznikiem. Pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia, najczęściej na całą noc.
  • Chleb, powidła śliwkowe, camembert, figi i rukola 3. Powidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Cynamon Imbir Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować