Smakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.
Składniki:
½kg chudej szynki wieprzowej
300g kiełbasy z szynki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 papryki czerwone
2 małe cukinie
300g pieczarek
2 pomidory
300g makaronu penne lub kokardki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia mięsa
3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego.
Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem.
Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut.
W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron.
Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło.
Komentarze