Bardzo smaczna i lekka potrawka z dużą ilością warzyw, świetnie pasuje do ryżu czy makaronu.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mięso mielone mieszane-pół kilo
cukinia mała- 2szt
kalarepa mała-2 szt
czerwona cebula-2 szt
por-ja dałam zieloną część ok 20 cm
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek granulowany,ostra papryka w proszku
Lekka potrawka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i kalarepę umyć, kalarepę obrać. Następnie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Pora pokroić w plasterki, unmyć i odsączyć na sicie, cebulę obrać i pokroić w piórka.
3.Pora i cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i zeszklić.
4.Dodać pozostałe warzywa i smażyć na średnim ogniu ok 15 minut. Dodać przyprawy do smaku i przełożyć do garnka.
5.Na patelni po warzywach rogrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso mielone i smażyć do ścięcia włókien, po czym wrzucić do garnka z warzywami.Ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Komentarze