Potrawka jest smaczna i tania.Zachęca swym wyglądem jak i smakiem. Mój mąż jak i jego rodzina za nią przepada. Jest plusem jest to, że jest tania i łatwa w przygotwaniu
Składniki:
500 g pomidorów czerwonych
1 duża papryka czerwona
1/2 puszka kukurydzy
2 średniej wielkości papryki "stożek"
ok 4 szt parówek dobrej jakości
2 większe cebule
ok 1 cm papryki zielonej ostrej
2,5 l rosołu
Przyprawy:
sól, pieprz kolorowy ziarnisty, papryka słodka mielona , papryka chilli w proszku, oregano, bazylia,
2 ząbki czosnku obranego
Potrawka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz i pokrój w cienkie pół plasterki.
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Papryki pokrój w paski.
Ostra papryczke zieloną pokroj w cieniutkie plasterki
2.Parówki obierz z folii i pokrój w grubsze plastry
3.Pomidory pokrój w dowolną wielkośc kostkę.
4.na rozgrzaną patelnie wrzuc pomidory, smaż ok 15 min, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, oregano oraz bazylię. Smaż jeszcze 5 min.
5.Na garnek ułóż sitko, wylej na sitko pomidory. za pomocą łyżki utrzyj miąższ. Do garnka z miązszem i sokiem pomidorowym dodaj rosół, i pieprz. Zagotuj
6.Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuc cebulę i zeszklij, dodaj papryki , przesmażaj ok 10 min. Wrzuc do rosołu z pomidorami, dodaj także parówki oraz kukurydzę. Gotuj 20 min
7.Do potrawki dodaj resztę przypraw do smaku. Zatrzep mąką . Podawaj z ryżem
Komentarze