Danie wzorowane na luizjańskim Gumbo. Lekka i odświeżająca potrawa jednogarnkowa pełna warzyw, z dodatkiem mięsa. Podana w garnku z podgrzewaczem może być hitem karnawałowego przyjęcia.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z indyka: 400 gramów
- surowa biała kiełbasa: 250 gramów
- ziemniaki: 500 gramów
- zielona fasolka szparagowa: 200 gramów
- duże i mięsiste zielone papryki: 2 sztuki
- łodygi selera naciowego: 3 sztuki
- średnie żółte cebule: 3 sztuki
- zielone papryczki chilli: 2 sztuki
- białego półsłodkiego wina: 400 mililitrów
- warzywnego bulionu: 400 mililitrów
- olej: 6 łyżek
- oregano, estragon, pieprz, sól: 4 szczypty
Potrawka "huragan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łodygi selera, paprykę i cebulę drobno kroimy a następnie przekładamy do dużego garnka i lekko podsmażamy na 2 – 3 łyżkach oleju.
2.Mięso z indyka kroimy w kostkę i obsmażamy na rumiano.
3.Do podsmażonych warzyw dodajemy indyka, białą kiełbasę (w całości), papryczki chilli oraz przyprawy, podlewamy winem i gorącym bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
4.Po 20 minutach wyciągamy białą kiełbasę i kroimy ją w plasterki. Następnie do garnka oddajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy przez następne 20 minut lub do momentu aż ziemniaki lekko się rozpadną.
5.Ponieważ zielone chilli jest bardzo ostre najlepiej dodać je w całości. Podczas gotowania będą stopniowo zaostrzać smak potrawy. Gdy potrawa będzie już tak ostra jak lubimy wystarczy wyciągnąć papryczki z garnka.
Komentarze