Potrawka "Huragan"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie wzorowane na luizjańskim Gumbo. Lekka i odświeżająca potrawa jednogarnkowa pełna warzyw, z dodatkiem mięsa. Podana w garnku z podgrzewaczem może być hitem karnawałowego przyjęcia.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z indyka: 400 gramów
    - surowa biała kiełbasa: 250 gramów
    - ziemniaki: 500 gramów
    - zielona fasolka szparagowa: 200 gramów
    - duże i mięsiste zielone papryki: 2 sztuki
    - łodygi selera naciowego: 3 sztuki
    - średnie żółte cebule: 3 sztuki
    - zielone papryczki chilli: 2 sztuki
    - białego półsłodkiego wina: 400 mililitrów
    - warzywnego bulionu: 400 mililitrów
    - olej: 6 łyżek
    - oregano, estragon, pieprz, sól: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka "huragan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi selera, paprykę i cebulę drobno kroimy a następnie przekładamy do dużego garnka i lekko podsmażamy na 2 – 3 łyżkach oleju.
  • 2. Mięso z indyka kroimy w kostkę i obsmażamy na rumiano.
  • 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy indyka, białą kiełbasę (w całości), papryczki chilli oraz przyprawy, podlewamy winem i gorącym bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
  • 4. Po 20 minutach wyciągamy białą kiełbasę i kroimy ją w plasterki. Następnie do garnka oddajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, fasolkę szparagową oraz pokrojoną białą kiełbasę. Gotujemy przez następne 20 minut lub do momentu aż ziemniaki lekko się rozpadną.
  • 5. Ponieważ zielone chilli jest bardzo ostre najlepiej dodać je w całości. Podczas gotowania będą stopniowo zaostrzać smak potrawy. Gdy potrawa będzie już tak ostra jak lubimy wystarczy wyciągnąć papryczki z garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Seler Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować