ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM

  • wyświetlono: 11483 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Bardzo popularna rolada, w różnych kolorach na YouTube. Ja spróbowałam stworzyć w mojej wersji z biszkoptem japońskim. Rolada wyszła pyszna i pięknie się prezentująca.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT JAPOŃSKI:
-6 żółtek
-50 g. cukru
-60 g. mleka
-100 g. mąki
-20 g. mleka w proszku
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. oleju

-6 białek+szczypta soli
-60 g. cukru

-2 łyżki ciemnego kakao

DO POSMAROWANIA: -nutella

POLEWA:
-100 g. czekolady gorzkiej
-50 g. czekolady mlecznej
-ok.100 ml.śmietanki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM

  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.Przesiać tam mąkę z proszkiem,mlekiem w proszku i mieszać dolewając mleko w płynie. Następnie dodać olej i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wmieszać łopatką.Lecz trochę bezy(z 3 duże łyżki) zostawić do ciasta kakaowego
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM2. Połowę ciasta wylać na blaszkę z piekarnika 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia.Szpatułką wyrównać.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM3. Do drugiej połowy ciasta, przesiać kakao, dodać resztę bezy i delikatnie wymieszać. Wylać równomiernie na jasne ciasto.Dobrze jest zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.(ja lałam bezpośrednio do blaszki cienkimi pasami). Ciasto wyrównać szpatułką.
    Zamiast kakao, można zafarbować barwnikiem jadalnym.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM4. Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto "w górę w dół",w odstępach ok.0,5-1 cm.Rozpocząć od krótszego boku, zakończyć na boku dłuższym. WAŻNE tym bokiem będziemy zwijać roladę.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM5. Piec ok. 25-30 min. w 170 *C. Uważać żeby nie przesuszyć. Po upieczeniu obrócić na ściereczkę, zdjąć papier.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM6. Biszkopt zwinąć, tym dłuższym bokiem i pozostawić w ściereczce do wystygnięcia.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM7. Ostrożnie roladę odwijać i posmarować miękką nutellą. Można powidłami śliwkowymi.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM8. Z powrotem roladę zwinąć.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM9. polewa-Czekolady roztopić w śmietance, nad parą.Ostudzić do letniego i posmarować roladę.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM10. Na górze można zrobić rozetki z bitej śmietany. (mnie został krem z tortu, to go tutaj wykorzystałam).
    Roladę schłodzić i kroić, ostrym nożem.
  • ROLADA "HURAGAN" Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEM11. To moja pierwsza nieudana rolada. Pasy poprzeciągałam najpierw na dłuższym boku, potem krótszym. Efekt "huraganu"nie był widoczny, jak i kolor kremu zamazał kontury między ciastem.Zamiast kakao, można zafarbować, barwnikiem jadalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ROLADA HURAGANROLADA Z JAPOŃSKIM BISZKOPTEMrolada z polewą i rozetkamirolada z nutellą

Komentarze

Podobne przepisy

BISZKOPT Z MALINAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z MALINAMI

Do popołudniowej kawki na zachciankę...

Biszkopt makowy z truskawkami

Dodane przez: Wiater Barbara

Biszkopt makowy z truskawkami

Biszkopt makowy z masą budyniową,...

Biszkopt z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Biszkopt z borówkami

Lekki, puszysty biszkopt przełożony...

Biszkopt z jabłkami i pianką

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z jabłkami i pianką

Lekkie biszkoptowe ciasto. z jabłkami...

Makownik japoński

Dodane przez: Magster

MAKOWIEC JAPOŃSKI

W tym roku postanowiłam przygotować...

Kakaowy biszkopt z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Kakaowy biszkopt z truskawkami

Trochę tradycji czyli klasyczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE