Zapraszam na smaczne danie. Przygotowane na piersi z indyka z dynią, fasolką szparagową i brązowym ryżem. Polecam na obiad lub kolację.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g piersi z indyka
1 łyżeczka soli do mięsa
1/2 łyżeczki pieprzu do mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
200 g brązowego ryżu
3 szkl wody
350 g dyni
150 g fasolki szparagowej
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól do smaku
pieprz do smaku
kurkuma
Potrawka dyniowa z fasolką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i wkładamy mięso, cebulę, czosnek i smażymy przez kilka minut. Wlewamy wodę i wsypujemy ryż, gotujemy i mieszamy. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, myjemy. Fasolkę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, myjemy. Pokrojone warzywa, ziele angielskie i listki laurowe dokładamy do garnka, gotujemy. Gotowe danie doprawiamy do smaku.
Komentarze