Dyniowa potrawka z makaronem i salami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie obiadu bez jarzyn, w ogródku nadal rośnie cukinia i dynia te polskie warzywa są najsmaczniejsze na świecie, w szafce miałam resztki makaronu, w lodówce wyrazisty w smaku ser więc tak powstało na szybko to danie, choć proste to smakiem wyborne. Wszystko robię w większej ilości i na zapas bo z patelni nie problem sobie podgrzać . No to smacznego!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki
    200 ml słodkiej śmietanki do gotowania
    10 dag salami
    1/2 małej dyni
    1/2 papryczki chili
    1 cukinia
    2 cebule
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki startego sera grana padano
    ½ łyżeczki curry
    Sól morska do smaku
    Pieprz świeżo mielony do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Dyniowa potrawka z makaronem i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku.
    Cebule obrać posiekać w kostkę, salami i wydrążone z nasion chilii pokroić w cienkie paski, obraną dynię i cukinię w grubszą kostkę.
    Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę zeszklić, dorzucić salami oraz pokrojone warzywa, posolić i doprawić pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wlać śmietankę doprawić curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Dynia Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować