Uwielbiam młodą kapustę i gdy się pojawia staram się wykorzystać ją na różne sposoby by poznawać nowe smaki. W tym wydaniu przypomina mi smak tradycyjnych gołąbków :)
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 cebule
1/3 główki młodej kapusty
300 g. przecieru pomidorowego
200 ml rosołu lub bulionu drobiowego ( ok. 1 szklanki)
200 ml. śmietanki 30%
3 łyżki masła śmietankowego
Sól , pieprz , chili
Potrawka drobiowa z młodą kapustą w sosie pomidorowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć , osuszyć , oddzielić od kości. Usunąć skórę,pokroić w paseczki.
Cebulę obrać pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować drobno.
Na patelni rozgrzać masło wrzucić mięso z cebulką gdy się podsmażą ok 2-3 min. dołożyć kapustę przesmażyć razem do zmięknięcia kapusty.
2.Przecier pomidorowy połączyć z rosołem i śmietanką.
Zawartość patelni przełożyć do garnka-zalać przygotowanym sosem.
Całość doprawić solą , pieprzem i chili.
Dusić ok 30 min.
Podawać np. z młodymi ziemniakami.
Komentarze