POTATO DOUGHNUT CZYLI PĄCZKI ZIEMNIACZANE

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tym razem coś z kuchni amerykańskiej - pączki z dodatkiem rozgniecionych na puree ziemniaków.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka (dodatkowo ok. 1,5 szklanki do podsypywania): 2.5 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenie: 2 łyżeczki
    - masło: 0.25 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - jaja: 2 sztuki
    - puree z ziemniaków: 0.75 szklanki
    - smalec lub olej do smażenia: 0.5 litra
    - cukier puder i/lub cynamon do posypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Potato doughnut czyli pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ziemniaki, jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem. Ja do ciepłych dodałam masło, cukier i odrobinę mleka.
  • 2. Przesiać razem mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia.
  • 3. Do chłodnych ziemniaków dodawać po jednym jajku i po trochę mąki oraz mleka cały czas wyrabiając robotem.
  • PĄCZKI ZIEMNIACZANE 4. Masę przełożyć na stolnicę grubo wysypaną mąką i wyrabiać ręcznie dodając mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - następnym razem czynność tę wykonam w misce (będzie dużo łatwiej).
  • 5. Ciasto wałkować na grubość trochę więcej niż 1 centymetr, wykrawać kształt oponek (kółka o dwóch średnicach).
  • 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po wyjęciu odsączyć na ręcznikach papierowych.
  • 7. Jeszcze uwaga:
    Ciasto wymaga zdecydowanie większej ilości mąki, trudno mi powiedzieć ile dokładnie wgniotłam, ale myślę, że trzeba dodać jakie 1,5 szklanki. W oryginale dodawany był tłuszcz kokosowy, ja użyłam zwykłego masła, które dodałam do ciepłych ziemniaków - być może to miało wpływ na konsystencję ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować