Potato doughnut czyli pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki, jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem. Ja do ciepłych dodałam masło, cukier i odrobinę mleka.
2.Przesiać razem mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia.
3.Do chłodnych ziemniaków dodawać po jednym jajku i po trochę mąki oraz mleka cały czas wyrabiając robotem.
4.Masę przełożyć na stolnicę grubo wysypaną mąką i wyrabiać ręcznie dodając mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji - następnym razem czynność tę wykonam w misce (będzie dużo łatwiej).
5.Ciasto wałkować na grubość trochę więcej niż 1 centymetr, wykrawać kształt oponek (kółka o dwóch średnicach).
6.Smażyć z obu stron na złoty kolor, po wyjęciu odsączyć na ręcznikach papierowych.
7.Jeszcze uwaga:
Ciasto wymaga zdecydowanie większej ilości mąki, trudno mi powiedzieć ile dokładnie wgniotłam, ale myślę, że trzeba dodać jakie 1,5 szklanki. W oryginale dodawany był tłuszcz kokosowy, ja użyłam zwykłego masła, które dodałam do ciepłych ziemniaków - być może to miało wpływ na konsystencję ciasta.
Komentarze