Poprzeczny tort kakaowo orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Inny, podwójny tort – poprzeczny o smaku czekolady i orzecha włoskiego. By nie był za słodki boki ciasta delikatnie są posmarowane lekko kwaskowym dżemem. Rodzinny tort, okazały i smaczny.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Blacha o wymiarach 34x36 cm
    Papier do pieczenia
    5 jajek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków(około 22 dag)
    1 szklanka mąki tortowej Lubella, tortowa typ 450(około 18 dag )
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    Składniki masa:
    2 szklanki mleka 2 %
    ¾ szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    25 dag masła
    1 szklanka podwójnie zmielonych orzechów włoskich
    ½ szklanki gęstego dżemu pomarańczowego
    1 opakowanie rurek o dowolnym smaku(u mnie waniliowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Poprzeczny tort kakaowo orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę zwinąć w ściereczkę kucheną.
    ¾ ilości mleka zagotować, zalać orzechy włoskie,wymieszać, proszek budyniowy wymieszać w pozostałej ilości mleka. Wlać do masy orzechowej, ugotować budyń, ciągle mieszać.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, porcjami dodawać wystudzony budyń, ucierać by powstała jednolita masa.
    Ciasto rozwinąć, przeciąć na 3 pasy wzdłuż dłuższego boku. Pasy posmarować kremem, zrolować pierwszy pas, posmarować od zewnątrz dżemem, przyłożyć następny pasek, docisnąć, posmarować znów od zewnątrz dżemem. Przyłożyć ostatni pasek, docisnąć i posmarować dżemem. Następnie przeciąć na pól powstały tort. Obie połówki dołączyć do siebie. Górę posmarować dżemem, boki kremem. Schłodzić. Udekorować całe ciasto kremem,boki obłożyć rurkami, połówkami orzechów włoskich.

Porady

1.Paski tortu można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

ewaeu Łatwy torcik do zrobienia . Ładnie wygląda i dobrze smakuje. 60 min

To może cię zainteresować