Popierniczyło się - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku przygotowuje karmel ze szklanki cukru w garnku , jak wypalimy caly cukier zdejmujemy z ognia by się nie poparzyć ponieważ będzie wypryskiwał z garnka i dodajemy pół szklanki wody po czym gotujemy około 5 minut , zostawiamy do wystygnięcia .
2.Z przesianych suchych składników i masła zaczynamy wyrabiać ciasto siekając nożem , dodajemy wszystkie mokre składniki i wyrabiamy jednolite ciasto .
Walkujemy i wykrawamy kształty według uznania .
Pieczemy okolo 8-10 inut w temperaturze 180 stopni.
3.Wystygnięte dekorujemy lukrem.
4.Lukier do pierników :
ubijamy bialko na sztywną pianę dodając szklankę cukru pudru ... jeżeli uważacie że lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru , bądź jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny albo pomarańczy , bądź wody
do dekoracji użyłam rękawy do zapiekania w piekarniku oraz sznurek na bieliznę :)
Komentarze