Babka, która zawsze się udaje

4.44 (223 ocen)

  • 45 min

Babka jest idealnym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Można szybko ją upiec i zawsze się udaje. Poza tym nie znam osoby, której by nie smakowała

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1 olejek migdalowy
    3 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.44 (223 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka, która zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
  • 2. Dodajemy zółtka, ciągle ubijając wsypujemy po trosze mąkę oraz proszek do pieczenia
  • 3. Ciągle ubijając, zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej oraz wodę i na koniec olejek migdałowy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy.
  • 4. blaszkę do pieczenia tzw. keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. wlewamy ciasto zostawiając kilka łyżek.
  • 5. do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy łyżką do osiągnięcia jednolitej masy. wylewamy przez środek wzdłuż blaszki, można "rysować" wzorki.
  • 6. wstawiamy do pieca i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut w zależności od pieca. pieczemy do tzw. "suchego patyczka"

Porady

Do ciasta można dodać suchy mak lub rodzynki. Należy pamiętać, by rodzynki obtoczyć w mące, wówczas nie opadną w cieście na spód

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować