Ryba i pieczone ziemniaki

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Prostota wyrafinowana .Rybka .

  • 45 min

Składniki:

  • 2 sztuki sardynek z głowami
    100 gram młodych ziemniaków w łupinach
    3 łyżki mąki
    oliwa do smażenia
    tymianek
    oregano
    sól
    pieprz
    chili w proszku
    cytryna
    majonez cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba i pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAJONEZ CYTRYNOWY 1. MAJONEZ CYTRYNOWY


    1 żółtko
    1/2 łyżeczki musztardy dijon
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    100 ml oliwy
    skórka otarta z połowy cytryny
    sól
    pieprz
    1 łyżka wody wrzącej
  • image-0komxqb 2. MAJONEZ CYTRYNOWY
    żółtko ,musztardę , cukier ,sól ,pieprz oraz cytrynę ucieramy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitej konsystencji . Dalej ucierając dolewamy oliwę bardzo powoli w małych ilościach kręcąc rózgą w jedną i tą samą stronę ponieważ majonez może się zważyć. Gdy dodamy cała oliwę powstanie nam gęsty majonez więc dolewamy do niego 1 łyżkę wrzątku i mieszamy .Na koniec dodajemy skórkę z cytryny .
  • image-23pwac8 3. Ziemniaki myjemy i kroimy według uznania , doprawiamy chili , tymiankiem , oregano i dodajemy 4 łyżki oliwy . Dokładnie mieszamy by przyprawy były na całych ziemniakach . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni z termoobiegiem około 25-40 minut zależnie od wielkości ziemniaków.
    Rybę przyprawiamy , obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron do zrumienienia.
  • image-05nnrtc 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować