Grochówka z soczewicą i pulpetami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jesień.Rozgrzewająca zupka.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu
    5-7 marchewek
    8 małych ziemniaków
    por
    2 korzenie pietruszki
    kilka liści łodygi selera
    250 gram grochu łuskanego
    200 gram dowolnej soczewicy
    kilka plastrów wędzonego boczku
    cebula pokrojona w kostkę
    natka pietruszki do dekoracji

Grochówka z soczewicą i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fbl1xw 1. PULPETY

    200 gram mięsa wołowego mielonego
    1 starta na drobnych oczkach cebula
    1 jajko
    sól
    pieprz

    Mięso na pulpety wyrabiamy ręcznie z cebulą ,jajkiem i przyprawami .Formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującego się bulionu .
  • image-0rh0tsn 2. Gotujemy chwile po czym dodajemy groch i soczewice ,po upływie około 20 minut gotowania dodajemy pokrojone warzywa ,gotujemy do miękkości . Na koniec doprawiamy oraz dodajemy podsmażoną cebulkę oraz boczek .

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy