Pomidory z cebulą w zalewie octowej

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zrobiłam je z myślą o synku, ponieważ uwielbia pomidory pod każdą postacią, jak się okazało takie pomidory z cebulą w zalewie octowej i nam bardzo zasmakowały. Idealne jako dodatek do dania drugiego, jako dodatek do mięs, świetnie również sprawdzą się jako dodatek do mięs i kiełbaski z grilla. Równie smacznie smakują na kanapie!!! Bardzo, bardzo smaczne, póki co zrobiłam 3 małe słoiczki na próbę, ale będę robić więcej bliżej końca sierpnia. Użyłam pomidory malinowe, do zaprawy nie mogą być zbyt mocno dojrzałe, bo się rozlecą podczas pasteryzacji. Pomidory najlepiej, żeby były ze sprawdzonego źródła. Takimi pomidorami możesz się zajadać w okresie zimowym, kiedy te ze sklepowej półki smakują tak naprawdę nijak, a tu masz zamknięte lato w słoiku. Takie pomidory robi się bardzo szybko, więc warto trzasnąć parę słoiczków na zimę.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 sztuki pomidora malinowego - średnie pomidory, bo lepiej się wkłada do słoika
    4 sztuki cebuli - również średnie jak pomidory
    3 sztuki listka laurowego
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty lub kolorowy

    Zalewa

    500 ml wody
    50 ml octu
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    3 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory z cebulą w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i ocet wlej do garnka, wsyp sól i cukier, zagotuj zalewę i zdejmij z palnika.
    Użyłam pomidory malinowe, ale Ty możesz użyć zwykłe pomidory, nie muszą być malinowe, u mnie w domu akurat bardziej lubimy malinówki.
    Wybierz pomidory takie, żeby nie były miękkie, umyj, osusz i usuń szypułkę. Następnie pokrój je w plasterki. Jeśli używasz małe słoiki jak ja, niech to będą plasterki grubości 0,5 cm, a jeśli zaprawiasz duże słoiki to grubości ok. 1 cm.
    Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie zetnij końcówki i pokrój podobnie jak pomidory w plastry.
    Układaj na przemian w wyparzonych słoikach warstwami raz plater pomidora, raz cebuli, aż do wykorzystania składników. Do każdego słoika dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy i pieprz ziarnisty, po 1 łyżeczce oleju na każdy słoik.
    Zalej pomidory zalewą, ranty słoików wytrzyj ściereczką, mocno zakręć.
    Pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjmij słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć grubszym ręcznikiem. Na drugi dzień słoiki możesz wynieść do piwnicy.
    Moje pomidorki smakowałam już po 2 dniach, w smaku super, nie spodziewałam się, że będą takie smaczne, także polecam serdecznie ten przepis, pomidorki smaczne i szybkie do zrobienia.

Porady

Jeśli używasz duże pomidory, żeby łatwiej Ci było włożyć plastry do słoika, możesz je przeciąć na pół po środku plastra. Jeśli używasz większe słoiki na każdy słoik dodaj 1 łyżkę oleju. Do moich małych słoiczków dodałam 1 ziarenko ziela, 1 mały listek laurowy, oraz 2-3 ziarenka pieprzu. Myślę, że świetnie też sprawdziłby się mały ząbek czosnku, mały baldachim koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować