Zrobiłam je z myślą o synku, ponieważ uwielbia pomidory pod każdą postacią, jak się okazało takie pomidory z cebulą w zalewie octowej i nam bardzo zasmakowały. Idealne jako dodatek do dania drugiego, jako dodatek do mięs, świetnie również sprawdzą się jako dodatek do mięs i kiełbaski z grilla. Równie smacznie smakują na kanapie!!! Bardzo, bardzo smaczne, póki co zrobiłam 3 małe słoiczki na próbę, ale będę robić więcej bliżej końca sierpnia. Użyłam pomidory malinowe, do zaprawy nie mogą być zbyt mocno dojrzałe, bo się rozlecą podczas pasteryzacji. Pomidory najlepiej, żeby były ze sprawdzonego źródła. Takimi pomidorami możesz się zajadać w okresie zimowym, kiedy te ze sklepowej półki smakują tak naprawdę nijak, a tu masz zamknięte lato w słoiku. Takie pomidory robi się bardzo szybko, więc warto trzasnąć parę słoiczków na zimę.
4.5 (4 ocen)
Porady
Jeśli używasz duże pomidory, żeby łatwiej Ci było włożyć plastry do słoika, możesz je przeciąć na pół po środku plastra. Jeśli używasz większe słoiki na każdy słoik dodaj 1 łyżkę oleju. Do moich małych słoiczków dodałam 1 ziarenko ziela, 1 mały listek laurowy, oraz 2-3 ziarenka pieprzu. Myślę, że świetnie też sprawdziłby się mały ząbek czosnku, mały baldachim koperku.
Komentarze