POMIDOROWA RZEŻUCHA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna zupa jako pierwsze danie.Jeśli będziemy mieli dobrze doprawiony rosół to zupy nie trzeba już przyprawiać.Polecam.

Składniki:


  • 1 1/2 l. rosołu drobiowego
    1 marchew
    5 średnich pomidorów
    200 g. serka topionego kremowego
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    3 kawałki chleba lu chleba tostowego
    Rzeżucha tyle ile wyrośnie z 2 paczek siewu
    2 łyżki masła
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa rzeżucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidorowa rzeżucha 1.


    Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę,pokroić w kostkę bez środkowej części z nasionami.Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rzeżuchę ściąć nożyczkami,opłukać.

  • pomidorowa rzeżucha 2. Do garnka wlać rosół,dodać rzeżuchę / 1 łyżkę pozostawić do posypania zupy / i chwilę gotować.
  • pomidorowa rzeżucha 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z rosołu,dodać marchew i smażyć do czasu jej zeszklenia.
  • pomidorowa rzeżucha 4.
    Jedną łyżkę odłożyć,pozostałą wsypać do rosołu.
  • pomidorowa rzeżucha 5. Na tym samym tłuszczu chwilę smażyć pokrojone pomidory / około 5 min /.
  • pomidorowa rzeżucha 6. Odłożyć dwie łyżki a pozostałe dodać do zupy.Całość gotować około 10 min,
  • pomidorowa rzeżucha 7. Dodać serek i mieszając gotować do całkowitego jego rozpuszczenia.
  • pomidorowa rzeżucha 8. Gotową zupę zmiksować mikserem na krem,wlać śmietanę i już nie gotować.
  • pomidorowa rzeżucha 9. Chleb pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło,dodać pokrojony chleb,posypać ziołami prowansalskimi i smażyć do czasu jego zrumienienia.
  • pomidorowa rzeżucha 10.

    Na talerz wlać porcję zupy,włożyć część odłożonych pomidorów i marchwi,wsypać porcję grzanek i posypać odłożoną świeżą rzeżuchą.

Porady

Miksowanie zupy pozostawiam do wyboru ,można ją jeść również bez uprzedniego miksowania też jest pyszna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować