Polecam serdecznie zupę a właściwie królową zup czyli pomidorową z makaronem zwierzątka. W sam raz dla dzieci niejadków. Zupa gotowa w zaledwie trzydzieści minut.
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka 250 g,
1 średnia marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 mały kawałek pora,
1 łyżka przyprawy ziarenka smaku,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
150 ml śmietany 30 %,
1,5 łyżki majeranku,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
1 łyżeczka cukru,
1 mały pęczek natki pietruszki - można pominąć,
200 g makaronu - u mnie zwierzątka
Pomidorowa na szybko z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać półtora litra wody dodać opłukaną i podzieloną ćwiartkę z kurczaka, marchew pokrojoną dowolnie oraz pietruszkę również pokrojona dowolnie a por o ile ktoś lubi przekrojony na pół. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa, w trakcie gotowania dodać przyprawę ziarenka smaku lub kto jaką woli. Gdy mięso jest już miękkie wsypać makaron i gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas zamieszać aby makaron nie przystał do dna garnka
2.Jak już makaron w wywarze mięsno warzywnym jest wystarczająco miękki i ładnie napęczniał wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy, majeranek oraz łyżeczkę cukru, zamieszać i zagotować przez pięć minut a następnie doprawić według swego smaku przyprawą ziarenka smaku lub uniwersalną. Do zagotowanej i doprawionej zupy wlać śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła
3.Gdy już zupa ze śmietaną lekko została zagotowana przez dwie minuty wtedy zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i pozostawić przez chwilę aby zupa przeszła zapachem pietruszki, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany ani natki pietruszki można pominąć
4.Ugotowana zupa po odstaniu przez chwilę ma wyrazisty kolor i smak, tak ugotowana pomidorowa to czasy mojego dzieciństwa i właśnie w ten sposób gotowana jest uwielbiana przez moją rodzinę
Komentarze