Polędwiczki faszerowane jabłkami i migdałami

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 4 osób

Jabłka doskonale podkreślają delikatność mięsa, a bakalie nadają odrobinę słodyczy.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 polędwiczki wieprzowe
    - 1 garść rodzynek
    - 2 łyżki drobno pokrojonych migdałów
    - 2 jabłka
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Polędwiczki faszerowane jabłkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy wzdłuż, tak by powstał duży płat, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem.
    Jedno jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Każdą rozbitą polędwiczkę posypujemy pokrojonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami. Następnie każdą rolujemy i wiążemy sznurkiem, można poprzekłuwać wykałaczkami, aby przy pieczeniu utrzymały ładny kształt.
    Roladki podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor. Później przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 15 min przykrywamy, by za bardzo się nie wysuszyły).
    Drugie jabłko kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, na której piekliśmy mięso.
    Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z podsmażonymi jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować