Polędwiczki wieprzowe wg Eli

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proste i szybkie, a jednocześnie wykwintne danie

  • 45 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    Garść grzybów suszonych
    8 śliwek suszonych bez pestek
    1 cebula
    Sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony
    2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki
    1 łyżka masła
    1 szklanka białego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe wg eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki posolić, posypać pieprzem i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej, następnie obsmażyć krótko z wszystkich stron na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni na maksimum 10 minut, po czym wyjąć z piekarnika, pozostawiając na 5 minut, aby odpoczęło mięso.
    Do garnka wrzucić grzyby, zalać szklanką zimnej wody, pozostawiając je na 10 minut, następnie odcedzić na durszlaku, osączyć i pokroić w paski i wrzucić do garnka. Śliwki pokroić w paski i wrzucić do garnka, cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, na której obsmażone były polędwiczki, wlać szklankę białego,wytrawnego wina i zagotować, dodać do garnka z grzybami. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dodać śmietanę i gotując zredukować sos.
    Polędwiczki pokroić po skosie, ułożyć na półmisku i polać sosem. Najlepiej smakują z kluseczkami śląskimi bądź łowickimi albo z plackami ziemniaczanymi.

Porady

Sos najlepiej przygotować trochę wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować