Polędwiczki wieprzowe wg eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki posolić, posypać pieprzem i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej, następnie obsmażyć krótko z wszystkich stron na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni na maksimum 10 minut, po czym wyjąć z piekarnika, pozostawiając na 5 minut, aby odpoczęło mięso.
Do garnka wrzucić grzyby, zalać szklanką zimnej wody, pozostawiając je na 10 minut, następnie odcedzić na durszlaku, osączyć i pokroić w paski i wrzucić do garnka. Śliwki pokroić w paski i wrzucić do garnka, cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni, na której obsmażone były polędwiczki, wlać szklankę białego,wytrawnego wina i zagotować, dodać do garnka z grzybami. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dodać śmietanę i gotując zredukować sos.
Polędwiczki pokroić po skosie, ułożyć na półmisku i polać sosem. Najlepiej smakują z kluseczkami śląskimi bądź łowickimi albo z plackami ziemniaczanymi.
Komentarze