Ciasto z brzoskwiniami i kremem advocatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę + budyń w proszku + proszek do pieczenia przesiać razem do miski, dodać suchy mak i wymieszać
2. Żółtka wymieszać z octem
3. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder.
4. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po kolei stopniowo roztrzepane żółtka, przesiane suche składniki i olej.
5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° . Piec około 30-35 minut.( Sprawdzić patyczkiem) . Po upieczeniu wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
6. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
2.Krem
1. Budyń,mąkę i żółtka wymieszać w mleku.
2. Sok z brzoskwiń + Advocat + cukier zagotować,wlać rozrobioną mieszankę i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia.
3. Powstały budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała bezpośrednio budyń ( wówczas nie zrobi się kożuch) i ostudzić.
4. Miękkie masło zmiksować do białości na najwyższych obrotach, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując aż do uzyskania gładkiego kremu.
3.*WKŁADKA ŻELOWA:
1. Brzoskwinie pokroić w kostkę
2. Galaretkę rozpuścić w wodzie, wrzucić brzoskwinie, wymieszać i odstawić do momentu aż całość zacznie tężeć ( konsystencja powinna przypominać kisiel)
4.*PONCZ:
Pozostały sok z brzoskwiń
Pół szklanki wody
Ewentualnie trochę soku z cytryny i cukru
5.*SKŁADANIE CIASTA:
Do blaszki w której był pieczony biszkopt włożyć 1 blat biszkoptu, lekko go nawilżyć ponczem, posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem, lekko dociskając, lekko nasączyć, posmarować cienko połową pozostałego kremu,wlać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, przykryć ostatnim blatem lekko dociskając. Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować ( ja użyłam wiórki czekoladowe ale może być też paseczki z polewy czekoladowej).
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
SMACZNEGO...
Komentarze