Ciasto z brzoskwiniami i kremem advocatowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne o subtelnym smaku ciasto na każdą okazję. Moje ciasto na weekend. Pomysł na jego wykonanie powstał spontanicznie, jest przepyszne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *Biszkopt makowy: ( blacha 25x20)
    4 jajka ( białka oddzielić od żółtek)
    4 czubate łyżki cukru pudru
    Szczypta soli
    2 łyżeczki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny
    2 łyżeczki suchego maku ( ja użyłam mielonego)
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    40 g budyniu waniliowego w proszku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    * KREM:
    350 ml soku z brzoskwiń ( z puszki)
    75 ml Advocatu
    100 ml zimnego mleka
    40g budyniu śmietankowego w proszku
    3 żółtka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    3 czubate łyżki cukru
    150 g miękkiego masła
    *WKŁADKA ŻELOWA:
    Brzoskwinie z puszki
    2 galaretki pomarańczowe
    750 ml gorącej,przegotowanej wody
    *PONCZ:
    Pozostały sok z brzoskwiń
    Pół szklanki wody
    Ewentualnie trochę soku z cytryny i cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto z brzoskwiniami i kremem advocatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHWILA ROZKOSZY 1. 1.Mąkę + budyń w proszku + proszek do pieczenia przesiać razem do miski, dodać suchy mak i wymieszać
    2. Żółtka wymieszać z octem
    3. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder.
    4. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po kolei stopniowo roztrzepane żółtka, przesiane suche składniki i olej.
    5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° . Piec około 30-35 minut.( Sprawdzić patyczkiem) . Po upieczeniu wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
    6. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Krem
    1. Budyń,mąkę i żółtka wymieszać w mleku.
    2. Sok z brzoskwiń + Advocat + cukier zagotować,wlać rozrobioną mieszankę i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia.
    3. Powstały budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała bezpośrednio budyń ( wówczas nie zrobi się kożuch) i ostudzić.
    4. Miękkie masło zmiksować do białości na najwyższych obrotach, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując aż do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. *WKŁADKA ŻELOWA:

    1. Brzoskwinie pokroić w kostkę
    2. Galaretkę rozpuścić w wodzie, wrzucić brzoskwinie, wymieszać i odstawić do momentu aż całość zacznie tężeć ( konsystencja powinna przypominać kisiel)
  • 4. *PONCZ:
    Pozostały sok z brzoskwiń
    Pół szklanki wody
    Ewentualnie trochę soku z cytryny i cukru
  • 5. *SKŁADANIE CIASTA:
    Do blaszki w której był pieczony biszkopt włożyć 1 blat biszkoptu, lekko go nawilżyć ponczem, posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem, lekko dociskając, lekko nasączyć, posmarować cienko połową pozostałego kremu,wlać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, przykryć ostatnim blatem lekko dociskając. Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować ( ja użyłam wiórki czekoladowe ale może być też paseczki z polewy czekoladowej).
    Gotowe ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
    SMACZNEGO...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować