Proste w wykonaniu Ciasto, wspaniała alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika, zawsze się udaje i znika w mgnieniu oka
60 min
Składniki:
.Około 400 g herbatników
200 g posiekanych orzechów lub migdałów
300 g cukierków kukułka
1 litr mleka 3,2 %
4 budynie czekoladowe ( na 0,5 l mleka )
200 g miękkiego masła lub margaryny ( najlepsza Palma z murzynkiem )
Ciasto kukułeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki zalać 0,5 l mleka, podgrzewając rozpuścić.
W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać na gotujące mleko kukułkowe, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować, dodając po 1 łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
Blaszkę 25x30 wysmarować masłem, dno wyłożyć herbatnikami, na herbatniki wyłożyć połowę kremu, na krem znów warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu,przykryć następną warstwą herbatników. Wierzch posmarować polewą czekoladową ( 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki ) i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami .
Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Porady
W wersji dla dorosłych do kremu można dodać 25 ml spirytusu
Komentarze