Ciasto KUKUŁECZKA

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Proste w wykonaniu Ciasto, wspaniała alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika, zawsze się udaje i znika w mgnieniu oka

  • 60 min

Składniki:

  • .Około 400 g herbatników
    200 g posiekanych orzechów lub migdałów
    300 g cukierków kukułka
    1 litr mleka 3,2 %
    4 budynie czekoladowe ( na 0,5 l mleka )
    200 g miękkiego masła lub margaryny ( najlepsza Palma z murzynkiem )
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto kukułeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki zalać 0,5 l mleka, podgrzewając rozpuścić.
    W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać na gotujące mleko kukułkowe, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło zmiksować, dodając po 1 łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać orzechy i wymieszać łyżką.
    Blaszkę 25x30 wysmarować masłem, dno wyłożyć herbatnikami, na herbatniki wyłożyć połowę kremu, na krem znów warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu,przykryć następną warstwą herbatników. Wierzch posmarować polewą czekoladową ( 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki ) i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami .
    Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.

Porady

W wersji dla dorosłych do kremu można dodać 25 ml spirytusu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować