Polędwiczki wieprzowe w miodowo-pikantnej marynacie, z Kuskusem Perłowym

4.5 (185 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Polędwica jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, bardzo delikatny i bardzo smaczny. Idealna na niedzielny obiad.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    1 polędwiczka wieprzowa 400g
    Sól morska, pieprz
    Dwie łyżki oliwy do smażenia

    Składniki marynaty
    2 łyżki musztardy Dijon
    1 łyka miodu gryczanego
    Pół łyżeczki harrisy (pasty z ostrych papryczek chili)

    Składniki Kuskusu
    Kuskus perłowy 200g
    Pieczarki 200g
    Jedna młoda cukinia
    Dwie szalotki
    Jedna papryczka chili
    Łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól morska
    Dwie łyżki oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w miodowo-pikantnej marynacie, z kuskusem perłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Polędwicę myjemy, osuszamy, oczyszczamy w włókien. Przyprawiamy solą i pieprzem.
    2 .W miseczce łączymy składniki marynaty, i dokładnie nacieramy nią mięso.
    3. Natartą marynatą polędwicę odkładamy w chłodne miejsce, na co najmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej)
    4. Po upływie czasy marynowania rozgrzewamy na patelni oliwę, i obsmażamy mięso z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    5. Przekładamy mięso na brytfankę i pieczemy bez przykrycia ok 10min.
    6. Wyciągamy podpieczone polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. żeby mięso „odpoczęło” Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 2 min.
    7. Podajemy z kuskusem perłowym, i zieloną sałatą
  • 2. 1.Kuskus gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2.Na patelni podsmażamy obrane, pokrojone w grube plastry pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, i pokrojone w kostkę szalotki. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
    3.Solimy lekko do smaku, pamiętając że kuskus również gotował się w osolonej wodzie. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
    4.Łączymy kuskus w warzywami, i chwilę podsmażamy, żeby połączyć smaki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować