Polędwica jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, bardzo delikatny i bardzo smaczny. Idealna na niedzielny obiad.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa 400g
Sól morska, pieprz
Dwie łyżki oliwy do smażenia
Składniki marynaty
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyka miodu gryczanego
Pół łyżeczki harrisy (pasty z ostrych papryczek chili)
Składniki Kuskusu
Kuskus perłowy 200g
Pieczarki 200g
Jedna młoda cukinia
Dwie szalotki
Jedna papryczka chili
Łyżeczka ziół prowansalskich
Sól morska
Dwie łyżki oliwy do smażenia
Polędwiczki wieprzowe w miodowo-pikantnej marynacie, z kuskusem perłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Polędwicę myjemy, osuszamy, oczyszczamy w włókien. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2 .W miseczce łączymy składniki marynaty, i dokładnie nacieramy nią mięso.
3. Natartą marynatą polędwicę odkładamy w chłodne miejsce, na co najmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej)
4. Po upływie czasy marynowania rozgrzewamy na patelni oliwę, i obsmażamy mięso z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
5. Przekładamy mięso na brytfankę i pieczemy bez przykrycia ok 10min.
6. Wyciągamy podpieczone polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. żeby mięso „odpoczęło” Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 2 min.
7. Podajemy z kuskusem perłowym, i zieloną sałatą
2.1.Kuskus gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Na patelni podsmażamy obrane, pokrojone w grube plastry pieczarki. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, i pokrojone w kostkę szalotki. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
3.Solimy lekko do smaku, pamiętając że kuskus również gotował się w osolonej wodzie. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
4.Łączymy kuskus w warzywami, i chwilę podsmażamy, żeby połączyć smaki
Komentarze